Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel

WORKSHOPS

Botanisch tekenen

Mandala tekenen

pastel tekenen

Voor het Westlands Museum doe ik dit jaar via Creatief Centrum ’t Atelier een paar workshops ‘botanisch tekenen’ naar aanleiding van hun thema ‘buitenplaatsen‘. Ik moest bij dit thema direct denken aan die mooie 17e eeuwse tekeningen van uit- en inheemse planten. Bij gebrek aan fotografie was dit de enige manier van documenteren van planten in elke fase.

Tegenwoordig is er ook steeds meer belangstelling voor de decoratieve kant van botanisch tekenen, en met deze workshop gaan we hier mee aan de slag, met de historische tuin van het museum op de achtergrond waar we eerst op zoek gaan naar mooi plantmateriaal om dit vervolgens te gebruiken voor de tekeningen

Bij Zenang Yoga Zoetermeer heb ik voor het eerst sinds jaren weer eens deze workshop gegeven, intuïtief mandala tekenen, nog meer jaren daarvoor heb ik de traditionele manier van het mandala tekenen geleerd die uitgaat van de cirkel en gebruik maakt van passer en liniaal om verschillende verdelingen te maken.

Bij deze intuïtieve mandala’s gebruik je die niet en ga je in plaats van de cirkel uit van het middelpunt, beginnend met een simpele verdeling van 2, 3, 4, 6 of 8, de vorm die overblijft na deze verdeling vormt de basis voor de rest van de tekening en je gebruikt deze om een nieuwe vorm in te tekenen.

Pastel tekenen lijkt wel wat op droog schilderen, geen water, geen kwasten wel krijtjes en vingers om het poeder te mengen of te ‘doezelen’.

In deze workshop in het Westlands Museum hebben we mooie stillevens gemaakt met seizoensfruit en -groenten uit de historische tuin van het museum, In de Museumwinkel verkopen ze heerlijke verse groenten en fruit uit de historische tuin, ook vind je er zelfgemaakte jam en honing.

Buiten het seizoen en bij gebrek aan verse groenten en fruit heb ik altijd genoeg beeldmateriaal bij me om mooie tekeningen naar te maken, gelukkig hebben we de foto’s nog.

Introductie in realistisch tekenen

Kinder workshop kerst 2019

Inkt tekenen

‘Hoe begin ik?’,  ‘Waar kijk ik het eerst naar als ik begin met een tekening?’

Dit wordt vaak gevraagd in de teken en schilder cursussen en zoals ze zeggen, een goed begin is het halve werk, daarom gaan we met deze workshop precies daarmee aan de slag. Vol met handige tips en een logisch stappenplan om mooie tekeningen te leren maken en je techniek te verbeteren.

Al een aantal jaar doen we voor kinderen bij ’t Atelier in Naaldwijk een workshop roulette in de kerstvakantie, in elke workshop doen ze iets anders, tekenen, schilderen, speksteen….

Dit jaar is er met de 3 workshops een poppenkastje gemaakt waarbij bij mij uiteraard geschilderd is en bij mijn collega’s werden de poppetjes en het kastje gemaakt. Het is altijd een gezellige chaos en je gaat met tuitende oren naar huis maar iedereen was super enthousiast met leuke resultaten.

Naar aanleiding van een expositie inkttekeningen van Jaap Binnendijk in het Westlands Museum in 2018 hebben we deze manier van klassiek tekenen in een workshop gegoten, waarbij we precies als Jaap de tekening eerst in potlood opzetten om dit vervolgens met inkt en kroonpennetjes over te trekken.

We hebben de workshop zowel aan volwassenen als aan kinderen gegeven en bij die laatste viel op hoe enthousiast ze waren ondanks de klassieke onderwerpen.